Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke inspectie door een bouwkundig expert. Aan de hand van deze keuring wordt een bouwkundig rapport opgesteld, dat duidelijkheid geeft over de bouwtechnische staat van het pand. Zo krijgt de eigenaar of potentiële koper een goed beeld van eventuele gebreken en onderhoudsvereisten. Bij de aanschaf van een woning is het aan te bevelen om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, zeker als het een gedateerd pand betreft. Wilt u meer weten over deze inspectie en het doel ervan? Bij de Nationale Huizenmaatschappij vinden we het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen u daarom graag meer.
Waarom een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?
Een bouwtechnische keuring kan interessant zijn als u benieuwd bent naar de staat van uw eigen woning of een woning waar u interesse in heeft. Het geeft een goed beeld van de algemene staat van een woning. Alle gebreken en risico’s worden zorgvuldig in kaart gebracht. Hierbij kunt u bijvoorbeeld aan vochtproblemen, houtrot, funderingsproblemen en scheuren in de muren denken. Bovendien wordt in het bouwtechnisch rapport een schatting gedaan van de kosten die u moet maken om alle gebreken te verhelpen.
Staat u op het punt om een woning aan te schaffen? Dan voorkomt u met een bouwtechnische keuring dat u te veel betaalt voor een woning die achteraf gebreken heeft. Als er gebreken aan het licht komen, kunt u namelijk over de prijs of reparaties onderhandelen.
Hoe verloopt een bouwtechnische keuring?
Bij een dit type keuring wordt vooraf al informatie over het pand aangeleverd bij de bouwkundig inspecteur. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan onderhoudsrapporten en bouwtekeningen. Eenmaal op locatie voert de inspecteur een visuele inspectie uit. Zowel de binnen- als de buitenkant van het pand worden goed bekeken en belangrijke punten, zoals eventuele gebreken, worden op foto vastgelegd. Over het algemeen is het enkel visueel. Er wordt bijvoorbeeld niet geboord in de muren of vloeren. Desondanks geeft de inspectie meestal een goed beeld van de staat van de woning. Na de inspectie wordt er een rapport opgesteld waarin de bouwkundig inspecteur zijn bevindingen deelt. Inclusief foto’s, advies en een kostenraming.
Is een bouwtechnische keuring vereist?
Een bouwtechnische keuring is niet verplicht. Desondanks is het sterk aan te bevelen als de woning verouderd is of als u twijfels heeft over de staat. Daarnaast is het een goede keuze, omdat het u een beeld geeft van hoe u de woning in de toekomst het best kunt onderhouden.
In sommige gevallen vereist een hypotheekverstrekker wel dat je een bouwtechnische keuring laat uitvoeren om in aanmerking te komen voor financiering. Dat geldt bijvoorbeeld vaak voor oudere woningen of als u een hypotheek met NHG-garantie (NHG-grens) aanvraagt. Voor nieuwbouwwoningen is de keuring meestal niet vereist.
Wel of geen keuring laten uitvoeren?
Wilt u een woning kopen? Dan kunnen we u altijd aanbevelen om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Zo weet u namelijk zeker dat u niet met onverwachte kosten te maken krijgt. Bovendien kan het uw onderhandelingspositie versterken. Zelfs als uw hypotheekverstrekker er niet om vraagt, kunt u er dus voor kiezen om een bouwtechnisch rapport op te laten stellen.
Bent u eigenaar van een woning en bent u zelf benieuwd naar de staat? Ook dan kan het verstandig zijn om een inspectie uit te laten voeren. Indien u weet dat de woning gebreken heeft en zonder gedoe een huis wilt verkopen, kunt u ook een bod aanvragen bij Nationale Huizenmaatschappij. Wij doen altijd een goed bod, ongeacht de staat.
Veelgestelde vragen
Nee, als koper bent u niet verplicht om dit te laten uitvoeren, maar het kan u wel helpen om problemen te voorkomen. In sommige gevallen vereist een hypotheekverstrekker wel dat u een keuring laat uitvoeren.