Hulp nodig? Spreek met een vastgoed specialist

Neem contact op met Pieter

Bel: 085 - 3031294

Bouwtechnische keuring

bouwtechnische keuring
Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke inspectie door een bouwkundig expert. Aan de hand van deze keuring wordt een bouwkundig rapport opgesteld, dat duidelijkheid geeft over de bouwtechnische staat van het pand. Zo krijgt de eigenaar of potentiële koper een goed beeld van eventuele gebreken en onderhoudsvereisten. Bij de aanschaf van een woning is het aan te bevelen om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, zeker als het een gedateerd pand betreft. Wilt u meer weten over deze inspectie en het doel ervan? Bij de Nationale Huizenmaatschappij vinden we het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen u daarom graag meer.

Waarom een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Een bouwtechnische keuring kan interessant zijn als u benieuwd bent naar de staat van uw eigen woning of een woning waar u interesse in heeft. Het geeft een goed beeld van de algemene staat van een woning. Alle gebreken en risico’s worden zorgvuldig in kaart gebracht. Hierbij kunt u bijvoorbeeld aan vochtproblemen, houtrot, funderingsproblemen en scheuren in de muren denken. Bovendien wordt in het bouwtechnisch rapport een schatting gedaan van de kosten die u moet maken om alle gebreken te verhelpen. Staat u op het punt om een woning aan te schaffen? Dan voorkomt u met een bouwtechnische keuring dat u te veel betaalt voor een woning die achteraf gebreken heeft. Als er gebreken aan het licht komen, kunt u namelijk over de prijs of reparaties onderhandelen.

Hoe verloopt een bouwtechnische keuring?

Bij een bouwtechnische keuring wordt vooraf al informatie over het pand aangeleverd bij de bouwkundig inspecteur. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan onderhoudsrapporten en bouwtekeningen. Eenmaal op locatie voert de inspecteur een visuele inspectie uit. Zowel de binnen- als de buitenkant van het pand worden goed bekeken en belangrijke punten, zoals eventuele gebreken, worden op foto vastgelegd. Over het algemeen is een bouwtechnische keuring enkel visueel. Er wordt bijvoorbeeld niet geboord in de muren of vloeren. Desondanks geeft de inspectie meestal een goed beeld van de staat van de woning. Na de inspectie wordt er een rapport opgesteld waarin de bouwkundig inspecteur zijn bevindingen deelt. Inclusief foto’s, advies en een kostenraming.

Is een bouwtechnische keuring vereist?

Een bouwtechnische keuring is niet verplicht. Desondanks is het sterk aan te bevelen als de woning verouderd is of als u twijfels heeft over de staat. Daarnaast is het een goede keuze, omdat het u een beeld geeft van hoe u de woning in de toekomst het best kunt onderhouden. In sommige gevallen vereist een hypotheekverstrekker wel dat je een bouwtechnische keuring laat uitvoeren om in aanmerking te komen voor financiering. Dat geldt bijvoorbeeld vaak voor oudere woningen of als u een hypotheek met NHG-garantie aanvraagt. Voor nieuwbouwwoningen is de keuring meestal niet vereist.

Wel of geen bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Wilt u een woning kopen? Dan kunnen we u altijd aanbevelen om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Zo weet u namelijk zeker dat u niet met onverwachte kosten te maken krijgt. Bovendien kan het uw onderhandelingspositie versterken. Zelfs als uw hypotheekverstrekker er niet om vraagt, kunt u er dus voor kiezen om een bouwtechnisch rapport op te laten stellen. Bent u eigenaar van een woning en bent u zelf benieuwd naar de staat? Ook dan kan het verstandig zijn om een inspectie uit te laten voeren. Indien u weet dat de woning gebreken heeft en deze zonder gedoe wilt verkopen, kunt u ook een bod aanvragen bij Nationale Huizenmaatschappij. Wij doen altijd een goed bod, ongeacht de staat.

Veelgestelde vragen

Bij een bouwtechnische keuring gaat het om een visuele inspectie. De inspecteur mag niets openbreken, boren of op een andere manier schade toebrengen aan het pand. Alhoewel de inspecteur getraind is, kan er nog sprake zijn van verborgen gebreken. Eventueel kan de bouwkundig inspecteur adviseren om aanvullend onderzoek uit te laten voeren.
Nee, als koper bent u niet verplicht om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, maar het kan u wel helpen om problemen te voorkomen. In sommige gevallen vereist een hypotheekverstrekker wel dat u een keuring laat uitvoeren.

Deze blog is geschreven door:

Maarten Brouns

Maarten is een van de mensen achter de Nationale Huizenmaatschappij. Hij informeert huiseigenaren graag over alles m.b.t. het verkoopproces van hun woning om vaak zo duizenden euro’s te besparen aan dure kosten. 

Ga direct naar

Ontvang binnen één werkdag een bod









*We garanderen de volledige vertrouwelijkheid van uw persoonlijke gegevens. Deze zullen enkel gebruikt worden voor het opstellen, formuleren en communiceren van ons vrijblijvende bod aan u. Uw informatie zal nooit gedeeld worden met derdenpartijen.

Trots op onze beoordeling van een 9.5.