Hulp nodig? Spreek met een vastgoed specialist

Neem contact op met Pieter

Bel: 085 - 3031294

Ouderdomsclausule

Wat is een ouderdomsclausule?
Bij de verkoop van een oudere woning wordt er soms een ouderdomsclausule opgenomen in de koopovereenkomst. In deze clausule wordt vermeld dat de koper ervan op de hoogte is dat de woning ouder is, en dat deze het risico draagt voor eventuele gebreken als gevolg van ouderdom. Bent u benieuwd waarvoor een ouderdomsclausule dient en wat het voor u als koper of verkoper betekent? Bij de Nationale Huizenmaatschappij vertellen we u graag wat deze clausule inhoudt.

Wat houdt een ouderdomsclausule in?

Een ouderdomsclausule kan worden opgenomen in de koopovereenkomst en heeft als doel om de verkoper te beschermen. In de ouderdomsclausule wordt vermeld dat de woning verouderd is en dat de koper hiervan op de hoogte is. De koper is verantwoordelijk voor de staat van onderhoud en kan bij ouderdomsgebreken geen aanspraak doen op de verkoper. De koper draagt dus het risico voor verborgen gebreken als gevolg van ouderdom. Als een woning verouderd is, doen er zich namelijk eerder gebreken voor. Bovendien zijn de bouwkundige normen door de jaren heen ook veel veranderd. Een oude woning is aan de hand van andere normen gebouwd, waardoor de bouwtechnische staat minder kan zijn. Ook renovaties kunnen onder de ouderdomsclausule vallen.

Wanneer wordt een ouderdomsclausule in het koopcontract opgenomen?

Het is niet vanzelfsprekend dat een ouderdomsclausule in het koopcontract wordt opgenomen. Voor de verkoper van een oudere woning kan het prettig zijn als deze clausule wordt opgenomen, maar het kan uiteraard voorkomen dat een koper dit liever niet heeft. Bij de verkoop van de woning is de ouderdomsclausule dan ook onderdeel van de onderhandelingen.

Hoeveel bescherming biedt een ouderdomsclausule?

Heeft u een gedateerde woning die u wilt verkopen, en wilt u een ouderdomsclausule in het koopcontract opnemen? Dan is het belangrijk dat de afspraken in de clausule duidelijk geformuleerd zijn. Zo voorkomt u dat er later onduidelijkheden ontstaan. Het is overigens goed om te weten dat u als verkoper nog altijd informatieplicht heeft. Dit betekent dat u een koper altijd moet inlichten over de gebreken waarvan u op de hoogte bent. Anderzijds heeft een koper ook onderzoeksplicht. Een koper moet dus ook zelf nagaan of er zichtbare gebreken zijn.

Een alternatief voor de ouderdomsclausule

Wilt u als verkoper zo min mogelijk risico hebben bij de verkoop van uw verouderde woning? Dan kan het ook een optie zijn om een zogenaamde ‘as it is’ clausule in de koopovereenkomst op te nemen. De koper neemt de woning dan voor lief in de staat waarin deze verkeert. Uiteraard betekent dit wel dat u minder voor de woning kunt vragen.

Een woning met ouderdomsclausule kopen

Heeft u een woning op het oog en wil de verkoper een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst opnemen? In dit geval adviseren wij u om altijd een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de staat van de woning, waardoor u niet snel voor onaangename verrassingen komt te staan. Zeker omdat u met een ouderdomsclausule minder bescherming geniet als koper, is dit sterk aan te bevelen.

Een woning met ouderdomsclausule verkopen?

Overweegt u zelf om uw woning te verkopen en wilt u een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst opnemen? Dan is het belangrijk om deskundig advies in te winnen. Besluit u om inderdaad een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst op te nemen, dan is het belangrijk dat deze opgesteld wordt door een specialist. Zo weet u zeker dat het document duidelijk geformuleerd is. Wilt u een gedateerde woning verkopen met zo min mogelijk onzekerheden? Dan is het goed om te weten dat Nationale Huizenmaatschappij ook altijd een bod op uw woning kan uitbrengen, ongeacht de leeftijd of staat van onderhoud. Benieuwd welk bod we op uw woning kunnen uitbrengen? Vul dan ons aanvraagformulier in, zodat u snel een vrijblijvend bod ontvangt.

Veelgestelde vragen

Een ouderdomsclausule kan in een koopovereenkomst opgenomen worden. In de clausule wordt vermeld dat de koper op de hoogte is van de ouderdom van de woning en zelf aansprakelijk is voor eventuele verborgen gebreken die daar het gevolg van zijn.
Nee, de verkoper blijft informatieplicht houden. Dit betekent dat de verkoper het altijd moet melden als er juridische of bouwtechnische problemen bekend zijn.
Een ouderdomsclausule wordt opgesteld door de makelaar, notaris of een juridisch adviseur. Het is belangrijk dat de clausule duidelijk geformuleerd is.

Deze blog is geschreven door:

Maarten Brouns

Maarten is een van de mensen achter de Nationale Huizenmaatschappij. Hij informeert huiseigenaren graag over alles m.b.t. het verkoopproces van hun woning om vaak zo duizenden euro’s te besparen aan dure kosten. 

Ga direct naar

Ontvang binnen één werkdag een bod









*We garanderen de volledige vertrouwelijkheid van uw persoonlijke gegevens. Deze zullen enkel gebruikt worden voor het opstellen, formuleren en communiceren van ons vrijblijvende bod aan u. Uw informatie zal nooit gedeeld worden met derdenpartijen.

Trots op onze beoordeling van een 9.5.