De WOZ-waarde wordt voor verschillende zaken gebruikt. Zo worden onder meer uw gemeentelijke belastingen op basis van de WOZ-waarde berekend. We kunnen het ons dan ook goed voorstellen dat u zichzelf afvraagt: wat is mijn WOZ-waarde? Wij leggen u graag uit waar u de WOZ-waarde van uw woning kunt inzien en hoe deze bepaald wordt.
Wat is de WOZ-waarde?
De vraag “Wat is mijn WOZ-waarde?” kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. U kunt benieuwd zijn naar de betekenis van het begrip, of u wilt weten wat de WOZ-waarde van uw woning is. Laten we eerst dieper ingaan op de betekenis. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van onroerend goed op 1 januari van het voorgaande jaar. Om de WOZ-waarde vast te stellen hoeft de gemeente uw woning niet te taxeren. In plaats daarvan kijkt de gemeente naar de ligging en kenmerken van uw woning. De waarde wordt bepaald aan de hand van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. De vastgestelde WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van verschillende heffingen en belastingen te bepalen. Het is daarom belangrijk dat de WOZ-waarde niet te hoog wordt ingeschat. Anderzijds kan een te lage WOZ-waarde ervoor zorgen dat geïnteresseerden de waarde van uw woning lager inschatten als u plannen heeft om deze te verkopen.Wat is mijn WOZ-waarde?
Wilt u weten wat de WOZ-waarde van uw woning is? Als eigenaar van een woning ontvangt u jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin wordt vermeld op welk bedrag de WOZ-waarde is vastgesteld. Heeft u deze brief niet meer? Dan zijn er verschillende manieren om de WOZ-waarde alsnog in te zien. De WOZ-waarde van uw woning is eenvoudig te achterhalen via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kunt u de WOZ-waarde van iedere woning controleren. Om de vastgestelde waarde van uw woning te achterhalen, hoeft u alleen uw adres in te voeren. Een andere manier om uw WOZ-waarde te achterhalen is door in te loggen bij MijnOverheid. Hier kunt u de WOZ-beschikking terugvinden.Hoe kan ik bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Als uw WOZ-waarde te hoog is, heeft dit negatieve gevolgen voor uw heffingen en belastingen. In dit geval is het mogelijk om bezwaar te maken tot maximaal zes weken na de dagtekening van uw WOZ-beschikking. Belangrijk is dat u kunt aantonen dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat. Denk bijvoorbeeld aan de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in uw buurt of foto’s van achterstallig onderhoud. Het is ook mogelijk om een rapport van een onafhankelijk taxateur aan te leveren als bewijsstuk.Geeft de WOZ-waarde een goed beeld van de woningwaarde?
De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de woningwaarde. De waarde is namelijk vastgesteld op 1 januari in het voorgaande jaar. Bovendien komt er geen taxateur langs, waardoor bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met bijzonderheden. Denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud of een recente renovatie. Desondanks kan de WOZ-waarde wel een beeld geven van hoeveel uw woning ongeveer waard zal zijn. Wilt u de woning verkopen aan een particulier? Dan adviseren we u om de waarde vast te laten stellen door een specialist. Wenst u een snel en zorgeloos verkoopproces? Dan kunt u ons ook vragen om een vrijblijvend bod op uw woning uit te brengen.Veelgestelde vragen
De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen vast te stellen. Het kan onder meer gebruikt worden om de hoogte te bepalen van de onroerendezaakbelasting, inkomstenbelasting, afvalstoffenheffing, waterschapslasten en erfbelasting.
Afgelopen jaren zijn de woningprijzen veel gestegen. Omdat de WOZ-waarde op 1 januari in het voorgaande jaar is vastgesteld, is de huidige prijs van uw woning meestal hoger. Bovendien wordt bij het bepalen van de WOZ-waarde vaak geen rekening gehouden met bijzonderheden. We adviseren u daarom om bij de verkoop van uw woning nooit alleen op de WOZ-waarde af te gaan.
Bent u het niet eens met de WOZ-waarde van uw woning? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om bezwaar te maken. Een te hoog geschatte WOZ-waarde kan namelijk veel impact hebben op de belastingen en heffingen die u betaalt.