Hulp nodig? Spreek met een vastgoed specialist

Neem contact op met Pieter

Bel: 085 - 3031294

Taxatierapport kosten

Taxatierapport kosten
Als u een huis wilt kopen, heeft u vaak een taxatierapport nodig om een hypotheek aan te vragen. In een taxatierapport wordt de waarde van een woning vermeld, vastgesteld door een erkende taxateur. Daarnaast bevat het rapport ook een toelichting en uitgebreide informatie over de staat van uw woning. Benieuwd wat een taxatierapport u zal kosten, of wanneer het verstandig is om er een aan te vragen? Bij de Nationale Huizenmaatschappij informeren we u hier graag over!

Wat is een taxatierapport?

Voor we over de kosten van een taxatierapport beginnen, leggen we u graag uit wat dit rapport precies inhoudt. Een taxatierapport is een uitgebreid verslag waarin de waarde van een woning beoordeel en toegelicht wordt. Dit rapport bevat dus niet alleen de waarde, maar ook details over onder meer de staat, de ligging en het woonoppervlakte. Een taxatierapport is vaak vereist als u een hypotheek wilt aanvragen om een woning aan te schaffen. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat de woning een goed onderpand vormt voor de lening die u wilt afsluiten. Maar ook als u een woning wilt verkopen, kan het goed zijn om eerst een taxatierapport aan te vragen. Daarnaast kan een taxatierapport vereist zijn bij de verdeling van een erfenis of bij een echtscheiding.

Hoe wordt een taxatierapport opgesteld?

Een taxatierapport wordt opgesteld door een onafhankelijke en erkende taxateur. Deze voert een grondige inspectie uit om de waarde van de woning te bepalen. Daarbij houdt de taxateur rekening met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de ligging, de grootte en indeling en de staat van onderhoud. De taxateur kijkt naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt om de waarde te bepalen. Al deze gegevens worden vastgelegd in het rapport, dat vervolgens wordt gedeeld met de opdrachtgever.

Wat zal een taxatierapport kosten?

De kosten van een taxatierapport zijn afhankelijk van diverse factoren. Zo rekenen veel taxateurs een klein percentage van de woningwaarde als tarief. Dit kan bijvoorbeeld 0,15% zijn. In dit geval betaalt u bijvoorbeeld €675 als de waarde van uw woning op €450.000 getaxeerd wordt. Er zijn echter ook taxateurs die met een vast tarief werken. U kunt in dit geval op een bedrag van €400 tot €800 rekenen. Dit bedrag verschilt per taxateur en is ook afhankelijk van de regio. Soms moet het taxatierapport ook gevalideerd worden door het NWWI. In veel gevallen is dit bijvoorbeeld vereist als u een hypotheek wilt afsluiten. Ook hiervoor betaalt u extra kosten. Vaak gaat dit om een bedrag van €50 tot €100.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een taxatierapport?

De kosten van een taxatierapport zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld regionale verschillen; in drukke steden betaalt u over het algemeen meer. Daarnaast heeft ook het type taxatierapport veel invloed op de kosten. Bij een hypotheekaanvraag heeft u doorgaans een uitgebreid rapport nodig. Als u een taxatie laat uitvoeren voor uw eigen beeldvorming, kunt u echter ook voor een minder gedetailleerd taxatierapport kiezen.

Een waarde-indicatie zonder kosten?

Wilt u uw woning verkopen en bent u simpelweg benieuwd wat deze zal opleveren? Een taxatierapport kan een duidelijk beeld geven van de woningwaarde. Het rapport vormt echter geen garantie dat uw woning ook voor dit bedrag verkocht wordt. Bovendien betaalt u bij de verkoop ook makelaarskosten en vormt dit vaak een tijdrovend proces. U kunt overwegen om een vrijblijvend bod aan te vragen bij de Nationale Huizenmaatschappij. Bij een akkoord op het bod bieden we u gunstige verkoopvoorwaarden en beschikt u al snel over het verkoopbedrag.

Veelgestelde vragen

Ja, als u het taxatierapport gebruikt om een hypotheek te krijgen, zijn de kosten meestal fiscaal aftrekbaar. U kunt de kosten dan opgeven als aftrekbare financieringskosten als u belastingaangifte doet.

Over het algemeen is een taxatierapport zes maanden geldig. Het is dus belangrijk dat u het taxatierapport binnen deze periode gebruikt indien u het rapport bijvoorbeeld voor een hypotheek nodig heeft.

Ja, u kunt zelf een taxateur kiezen. Indien u het rapport nodig heeft voor een hypotheekaanvraag, is het wel van belang dat de taxateur aan de eisen van uw hypotheekverstrekker voldoet.

Deze blog is geschreven door:

Maarten Brouns

Maarten is een van de mensen achter de Nationale Huizenmaatschappij. Hij informeert huiseigenaren graag over alles m.b.t. het verkoopproces van hun woning om vaak zo duizenden euro’s te besparen aan dure kosten. 

Ga direct naar

Ontvang binnen één werkdag een bod









*We garanderen de volledige vertrouwelijkheid van uw persoonlijke gegevens. Deze zullen enkel gebruikt worden voor het opstellen, formuleren en communiceren van ons vrijblijvende bod aan u. Uw informatie zal nooit gedeeld worden met derdenpartijen.

Trots op onze beoordeling van een 9.5.