Hulp nodig? Spreek met een vastgoed specialist

Neem contact op met Pieter

Bel: 085 - 3031294

Bankgarantie hypotheek

Bankgarantie hypotheek
Koopt u een huis en wilt u een hypotheek afsluiten, dan krijgt u vaak ook te maken met een bankgarantie. Dit begrip wordt veel gebruikt op de woningmarkt, maar wat houdt het precies in? De Nationale Huizenmaatschappij informeert u graag over alles wat u moet weten over een bankgarantie bij een hypotheek.

Wat is een bankgarantie bij een hypotheek?

Als u een huis koopt, ondertekent u een voorlopig koopcontract. Tenzij dat niet aan de ontbindende voorwaarden voldaan wordt, kunt u de koopovereenkomst niet zomaar ontbinden. U bent dus verplicht om de woning af te nemen tegen de afgesproken prijs. Doet u dit niet, dan betaalt u een boetebedrag (meestal 10% van de verkoopprijs). Een bankgarantie is een garantie vanuit uw hypotheekverstrekker dat dit bedrag betaald wordt als u niet aan uw verplichtingen voldoet. Zo weet de verkoper zeker dat hij dit bedrag ontvangt als u zich zonder legitieme reden terugtrekt.

Waarom is een bankgarantie bij een hypotheek nodig?

Een bankgarantie biedt de verkoper financiële zekerheid. Dankzij de waarborgsom die in de koopovereenkomst is opgenomen weet de verkoper dat u serieus bent. U kunt zich niet zomaar meer terugtrekken, waardoor de verkoper niet naar andere kandidaten hoeft te zoeken. Het is goed om te weten dat een bankgarantie en hypotheek niet verplicht zijn. U kunt de waarborgsom ook zelf storten op een derdengeldenrekening van de notaris. Dit betekent echter wel dat u hiervoor eigen vermogen moet gebruiken. De meeste mensen gaan in zee met een hypotheekverstrekker om een woning te financieren. Het is dan ook een makkelijke optie om meteen een bankgarantie aan te vragen. De bank verklaart dan dat deze het boetebedrag zal betalen als u de koopovereenkomst niet nakomt.

Hoe werkt een bankgarantie?

Zodra u de koopovereenkomst heeft getekend, kunt u bij uw hypotheekverstrekker een bankgarantie aanvragen. Vervolgens beoordeelt de bank of u aan de voorwaarden voldoet om een bankgarantie te krijgen. Aan een bankgarantie zitten ook kosten verbonden, doorgaans 1% van het afgesproken boetebedrag. Koopt u een woning van € 350.000, is de waarborgsom vaak 10%, oftewel € 35.000. De kosten van de bankgarantie bedragen dan circa € 350. Zodra u een bankgarantie heeft, ontvangt de notaris een garantieverklaring van uw bank. Zo weten alle partijen dat uw bank 10% van de koopsom zal uitkeren als u niet aan de verplichtingen voldoet. De bankgarantie blijft gelden totdat de overdracht is afgerond bij de notaris. Op dat moment is de koopsom volledig afbetaald en is de bankgarantie niet langer nodig.

Wanneer is een bankgarantie vereist?

In een koopovereenkomst wordt vrijwel altijd vastgelegd dat een waarborgsom gestort moet worden. Indien u hiervoor niet uw eigen financiële middelen wilt of kunt gebruiken, heeft u een bankgarantie nodig. Meestal bedraagt de waarborgsom 10% van de verkoopprijs. Indien u wél voldoende financiële middelen heeft en het geen probleem vindt om zelf een waarborgsom te storten, is een bankgarantie bij uw hypotheek uiteraard geen vereiste.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bankgarantie?

Een bankgarantie heeft als voordeel dat u geen eigen geld hoeft vast te zetten. Zo kunt u uw eigen financiële middelen voor andere zaken gebruiken, bijvoorbeeld voor andere investeringen omtrent uw verhuizing. Nog een voordeel is dat de bankgarantie vaak al snel geregeld is. De garantie kan ervoor zorgen dat het aankoopproces soepel verloopt. Het nadeel van een bankgarantie is dat dit ook kosten met zich meebrengt. Bovendien kan het voorkomen dat u niet aan de eisen voldoet om een bankgarantie te ontvangen. Echter, kunt u ervan uitgaan dat een bankgarantie geen enkel probleem is als u ook een hypotheek kunt krijgen.

Veelgestelde vragen

Nee, een bankgarantie is niet verplicht, maar in een koopovereenkomst is vaak wel een waarborgsom opgenomen. U kunt deze zelf storten of een bankgarantie aanvragen.
Een bankgarantie is geldig tot de overdracht is afgerond bij de notaris. Hierna vervalt de bankgarantie automatisch, omdat deze niet langer nodig is.
Ja, als u een geldige reden heeft om de koop te ontbinden, kunt u de bankgarantie annuleren. De bank zal de gemaakte kosten echter niet altijd aan u terugbetalen.

Deze blog is geschreven door:

Maarten Brouns

Maarten is een van de mensen achter de Nationale Huizenmaatschappij. Hij informeert huiseigenaren graag over alles m.b.t. het verkoopproces van hun woning om vaak zo duizenden euro’s te besparen aan dure kosten. 

Ga direct naar

Ontvang binnen één werkdag een bod









*We garanderen de volledige vertrouwelijkheid van uw persoonlijke gegevens. Deze zullen enkel gebruikt worden voor het opstellen, formuleren en communiceren van ons vrijblijvende bod aan u. Uw informatie zal nooit gedeeld worden met derdenpartijen.

Trots op onze beoordeling van een 9.5.